Systeem- en relatietherapie

Echte rijkdom zit in de relaties die je hebt met belangrijke anderen zoals je partner of je kinderen. Dat is een mooie uitspraak maar niet altijd lukt het om je zo rijk te voelen.

In alle gezinnen loopt het soms wel wat stroef en geen enkele relatie is perfect, maar soms herken je jezelf niet meer als opvoeder of partner en bereik je elkaar niet meer. Je lijkt in een patroon te komen met elkaar waar niet zo maar uitkomt. Dan is het belangrijk om elkaar anders te leren verstaan in wat je van elkaar verwacht of nodig hebt.

We zijn allemaal onderdeel van een sociaal netwerk (een gezin, familie, kerk, collega’s, buurt enz.) of zoals we dat noemen: een systeem. Wij worden hierdoor sterk beïnvloed, in hoe we denken hoe we ons voelen en hoe we reageren op anderen. Op onze beurt beïnvloeden wij weer deze systemen.

De therapie

Een probleem is altijd verbonden met een sociale situatie; waarin we verwachtingen hebben van elkaar en hoe we met elkaar omgaan. In het systeemdenken staat een probleem nooit op zich.

Systeemtherapie is een vorm van behandelen waarbij we ingaan op de relatie die we met elkaar hebben en hoe we met elkaar omgaan. We worden immers gevormd door hoe we met elkaar omgaan. Een belangrijk doel van de systeemtherapie is om zicht te krijgen op de interacties binnen een gezin. Door hier zorgvuldig naar te kijken is het enerzijds mogelijk om meer begrip te krijgen voor elkaar en anderzijds om je relatie en de bijbehorende communicatie blijvend te veranderen.

Het is belangrijk en fijn om een goede sfeer te hebben thuis en om vertrouwen te hebben in de ontwikkeling van je kinderen, van je relatie en van je gezin.

De systeemtherapeut

In beweging krijgen van vastzittende patronen; balans zoeken en houden in je gezin, je relatie maar ook met al je persoonlijke wensen; je gezin weer in een teamgerichte modus krijgen; weer trots en met vertrouwen kunnen kijken naar je eigen handelen; stilstaan bij hoe je leven in een achtbaan is geraakt maar ook: mouwen op stropen en in actie komen; het zijn wat termen die mij als persoon en professional omschrijven.

Onze systeemtherapeut is Michiel van Deursen en zo’n 18 jaar werkzaam in de jeugdpsychiatrie. Van oudsher psychomotorisch therapeut: een prachtige doe gerichte therapievorm waarin bewegen en goed in je lijf zitten het uitgangspunt is. Daarna geschoold in de cognitieve gedragstherapie en vervolgens opgeleid tot systeem- en relatietherapeut.

Maak kennis met praktijk van der Vinne

U kunt ons vinden op de volgende locaties

Hoogeveen

Lindenlaan 33A

Meer informatie

IJsselmuiden

Hogehuisstraat 61

Meer informatie