Delia Schouten

Delia Schouten

Functie: Hoogbegaafdheidsspecialist

Mijn naam is Delia Schouten. Vanaf 2010 kwam het "begrip" hoogbegaafdheid op mijn pad.
Inmiddels mag ik mij hoogbegaafdheidsspecialist noemen en heb ik ruime ervaring in het werken met hoogbegaafde kinderen. In mijn eigen praktijk begeleid ik, onder andere, hoogbegaafde kinderen op locatie en daarnaast geef ik twee dagen per week les op de kwadraatafdeling in Hoogeveen (full time onderwijs aan hoogbegaafde kinderen).
Al ruim een aantal jaren ben ik tevens werkzaam binnen psychologenpraktijk van der Vinne.

Alvorens mijn specialisatie en ervaring omtrent hoogbegaafdheid, was ik één van de velen die dachten dat hoogbegaafdheid grote voordelen met zich meebrengt. Helaas is dat in de werkelijkheid vaak niet zo. Regelmatig is het zo dat hoogbegaafde kinderen/volwassenen moeite hebben met de huidige complexiteit binnen onze samenleving en hoe ze hiermee om kunnen gaan/zich staande kunnen houden. Regelmatig bemerk ik bij het hoogbegaafde kind dat het op een andere wijze beredeneerd, handelt en denkt dan hun leeftijdsgenootjes. Dit kan het hoogbegaafde kind in een sociaal isolement plaatsen waardoor ze zich ongelukkig gaan voelen. Daarnaast is het vaak zo dat hoogbegaafden perfectionistisch kunnen zijn. Door hun hoge verwachtingen kan faalangst relatief snel ontstaan. Als gevolg hiervan gaat het kind vluchtgedrag vertonen. Regelmatig hoor je dan bijvoorbeeld dat het: te saai, te moeilijk of te makkelijk is.

Tijdens de begeleidingen krijgen zij allerlei handreikingen aangeboden met betrekking tot het ontdekken van zichzelf (wat is hoogbegaafd en wat doet het met mij?), omgaan met hun perfectionisme, omgaan met negatief denken, contact maken en onderhouden met anderen, emoties herkennen, prikkelverwerking enzovoort. Daarnaast krijgen zij zicht op de verschillen tussen henzelf en anderen. Tevens leren ze zichzelf te laten zien, leren ze "presteren" op hun eigen niveau, leren ze omgaan met falen en bouwen ze door de begeleiding weer een positiever zelfbeeld op.
Gelukkig heeft het hoogbegaafd zijn ook echt een aantal voordelen. Hoogbegaafde kinderen/volwassenen zijn tot veel dingen in staat. Om ze te prikkelen in hun denken en "zijn" bied ik schaken, dammen, Engels, filosoferen, pluswerk en dergelijke aan. Het is daarbij van belang dat zij de cognitieve vakken op hun eigen niveau aangeboden krijgen. In overleg met de leerkracht kan ik een passend aanbod bieden.Ik ben werkzaam op de volgende locaties

Film Holland van Boven

U kunt ons vinden op de volgende locaties

Hoogeveen

Lindenlaan 33A

Meer informatie

IJsselmuiden

Hogehuisstraat 61

Meer informatie