Dans- en bewegingstherapie. Wat is dat nou eigenlijk

Binnen Dans- en bewegingstherapie is het lichaam en de beweging het belangrijkste middel om tot inzicht, herstel, verandering en ontwikkeling te komen. Je lichaam is een boodschapper die emoties en jouw beleving van de buitenwereld vertaalt naar beweging en lichamelijke processen. Denk aan spierspanning, een versnelde ademhaling of lachen. Sommige van deze lichaamssignalen zijn duidelijk en helpen je om jezelf beter te leren kennen, begrijpen en te herstellen. Andere signalen zijn subtiel en merk je misschien minder snel op waardoor je lichaam en geest uit balans kunnen raken en je niet meer zo goed weet wat je zelf voelt en wil. Je raakt het contact met jezelf een beetje kwijt.

Samen met de therapeut ga je op zoek naar datgene wat jou beweegt of juist niet. Dit kan middels beweging, dans, sport, spel. Je onderzoekt wat je lichaam je vertelt en je wordt uitgedaagd om nieuwe bewegingen uit te proberen. Door krachtige bewegingen te maken kun je letterlijk voelen waar jouw kracht zit. En door te bewegen met ‘stops’ kun je controle ervaren en leren om grenzenaan te geven.

In dans kun je alle controle even loslaten, ontspannen, in contact komen met emoties en deze uiten. Dans is een prachtig middel om emoties om te zetten in symboliek. Het biedt de mogelijkheid om te komen tot nieuwe ervaringen en inzichten, plezier en succeservaringen. Deze ervaringen worden verankerd in het lichaam, brengen veranderingen op gang en neem je mee in je dagelijks leven. Dansen maakt wat los. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Natuurlijk kan dit eng zijn. Je wordt uitgenodigd om buiten je comfortzone te gaan en te experimenteren met beweging. Maar als je eenmaal in beweging bent zal dit je vertrouwen en kracht geven. En voelt het ook niet meer vreemd of eng maar juist heel natuurlijk en dicht bij jezelf.

Wees niet bang om jezelf te laten zien. Er zal je niet worden gevraagd om in een balletpakje het Zwanenmeer te dansen. In tegendeel. Om Dans- en bewegingstherapie te doen hoef je helemaal niet goed te kunnen dansen.
Het gaat om de beweging, jouw beweging. En bewegen doen en kunnen we allemaal.

Dans- en bewegingstherapie bij kinderen

Dans- en bewegingstherapie bij Kinderen maken veel mee in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Het is niet altijd makkelijk om dit een plek te geven. Merk je als ouder dat je kind niet lekker in zijn/haar vel zit? Bijvoorbeeld last heeft van onzekerheid, moeite heeft om emoties te uiten, soms ineens heel boos kan worden. Problemen ervaart op school of moeite heeft om aansluiting te vinden bij andere kinderen?
Dit zijn voorbeelden waar elk kind wel eens last van heeft. Maar als het de overhand neemt, kan het uw kind behoorlijk belemmeren in zijn/haar dagelijkse leven.

Bij Dans- en bewegingstherapie gaat het om het doen en niet om het praten. Dit maakt dat Dans- en bewegingstherapie zeer geschikt is voor het jonge kind in basisschoolleeftijd. Op een speelse en vooral leuke manier wordt aan de hulpvraag gewerkt waarbij de ervaring centraal staat. Hier zijn verschillende technieken voor zoals bijvoorbeeld het werken aan lichaamsbewustwording. Door hier aan te werken kunnen kinderen beter bij hun innerlijke wereld komen en emoties uiten. Een werkvorm die daarbij aansluit is bijvoorbeeld het hooghouden van een ballon. We onderzoeken dan met welke lichaamsdelen we de ballon allemaal kunnen raken.

Soms zijn een paar sessies al genoeg om uw kind weer op weg te helpen en opnieuw in zijn kracht te laten staan.

Specifieke klachten waarvoor Dans- en bewegingstherapie ingezet kan worden.

Dans- en bewegingstherapie kan kinderen, jongeren of volwassenen helpen bij klachten die te maken hebben met:

  • Omgaan met stemming en emotie zoals woede en agressie, angst en paniek, spanning en stress, depressieve gevoelens, burn-out, bipolaire stoornis
  • Ingrijpende gebeurtenissen zoals echtscheiding, rouw en verlies, seksueel misbruik, trauma en PTSS
  • Negatief zelfbeeld en gedrag zoals faalangst, weerbaarheid en assertiviteit, hechtingsproblematiek, dwangmatig gedrag, gedragsproblemen, hypochondrie, genderproblematiek
  • Psychische problematiek zoals persoonlijkheidsstoornis, borderline, gedragsstoornis, psychose, schizofrenie
  • Omgaan met chronische klachten zoals chronische vermoeidheid, kanker, SOLK
  • Dementie; parkinson, Korsakov
  • Omgaan met een beperking of handicap zoals in taal en spraak, niet-aangeboren hersenletsel(NAH), lichamelijke (meervoudige) handicap, verstandelijke beperking (LVB)
  • Eetproblematiek
  • Verslaving
  • Autisme
  • ADHD

Interesse?

Ik ben Chantal Oude Luttikhuis en ik ben Dans- en bewegingstherapeut.
Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op voor een oriënterend telefonisch gesprek.

Contact

06-18136424

chantal.oudeluttikhuis@gmail.com

Gerelateerde artikelen

Maak kennis met praktijk van der Vinne

U kunt ons vinden op de volgende locaties

Hoogeveen

Lindenlaan 33A

Meer informatie

IJsselmuiden

Hogehuisstraat 61

Meer informatie